Jump to content
Sign in to follow this  
Raptor MT-07

Speed sensor in Bike with ABS

Recommended Posts

Raptor MT-07

Hey everyone!

Help needed with this problem.
I have a Yamaha Raptor (quad) with an MT-07 engine in it
This engine came off a 2016 Bike which had ABS.
Since I use it on a quad and can't use the ABS system I've cut it out of the wiring loom.
I've bought a new OEM Speedsensor but i can't seem to get it working properly, speed goes up and down while in first gear. (with the back wheels in the air on a stand)
The sensor is wired directly to the ECU ( not in the wiring loom) to the corresponding colour coded wires.
Can anybody help me out with some tips?
Thank you in advance!

Share this post


Link to post
Share on other sites
norcal616

Can you verify TC( traction control) is actually off if you can toggle it on/off??

Otherwise ECU thinking front wheel is locked up and trying to correct that??? I think something similar happened with the FZ-09 when tuners started learning how to tune the ECU, they turned the TC off to tune the ECU...

Might have to get a non ABS ECU? Or trick ECU into thinking TC is off...


2015 fz-07- Hordpower Edition...2015 fj-09- 120whp- Graves Exhaust w/Woolich Race Kit- tuned by 2WDW
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
Raptor MT-07
26 minutes ago, norcal616 said:

Can you verify TC( traction control) is actually off if you can toggle it on/off??

Otherwise ECU thinking front wheel is locked up and trying to correct that??? I think something similar happened with the FZ-09 when tuners started learning how to tune the ECU, they turned the TC off to tune the ECU...

Might have to get a non ABS ECU? Or trick ECU into thinking TC is off...

Thank you for your reply,
I can't verify that but I will look into it 
The MT-07 cockpit doesn't display any fault codes however the ABS light is on ( obviously because there is no ABS)
Engine also runs great without problems.

Share this post


Link to post
Share on other sites
norcal616
54 minutes ago, Raptor MT-07 said:

Thank you for your reply,
I can't verify that but I will look into it 
The MT-07 cockpit doesn't display any fault codes however the ABS light is on ( obviously because there is no ABS)
Engine also runs great without problems.

If light is on, it's thinking one or more of the wheels are not moving the same speed as the others within it's limit so it's triggered... 

Might need to use a non ABS ECU unit and double check the wire colors at the ECU pins to see if any difference in wiring harness between ABS and non ABS... 


2015 fz-07- Hordpower Edition...2015 fj-09- 120whp- Graves Exhaust w/Woolich Race Kit- tuned by 2WDW
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
geophb

The abs light will stay on until like 6 mph or something, then go off if all is good.  You would have to make sure everything is exactly like the donor bike. ie Both wheel sensor hooked up/functioning, gear indicator?, brake switches, abs pump plugged in and functioning etc. It runs a self check every time switch is turned on and anything out of the ordinary with throw a light just like a car.

No traction control on MT07. 

You could pull gauge apart and desolder the light. Probably best option would be non abs computer and harness (idk if harness is compatible).  I would attempt to just plug in non abs ecu into existing harness to see if it works but thats me.

Share this post


Link to post
Share on other sites
Raptor MT-07
3 minutes ago, geophb said:

The abs light will stay on until like 6 mph or something, then go off if all is good.  You would have to make sure everything is exactly like the donor bike. ie Both wheel sensor hooked up/functioning, gear indicator?, brake switches, abs pump plugged in and functioning etc. It runs a self check every time switch is turned on and anything out of the ordinary with throw a light just like a car.

No traction control on MT07. 

You could pull gauge apart and desolder the light. Probably best option would be non abs computer and harness (idk if harness is compatible).  I would attempt to just plug in non abs ecu into existing harness to see if it works but thats me.

Al the ABS related stuff is out of the harness because I can't use is on an ATV 
Tbh I don't care about the ABS light being on and will be desolderd in the near future but there should be a way to get the speedo working or am I wrong?
Doesn't a Power Commander need a speed signal? 
Non ABS wiring looms/ECU's etc are hard to come by here in Holland because all the bikes delivered here are with ABS.
I will look around for one tho, maybe on ebay

Share this post


Link to post
Share on other sites
norcal616

The problem you have may be in the ECU coding.. I just looked up for USA bikes and the ABS and non ABS bikes have 2 different ECU part numbers... 

This is an interesting project- 1st one I have seen on the forum--

IIRC a few college classes used the CP2 motor but used a standalone ECU to have full control of it...

  • Like 1

2015 fz-07- Hordpower Edition...2015 fj-09- 120whp- Graves Exhaust w/Woolich Race Kit- tuned by 2WDW
 

Share this post


Link to post
Share on other sites
geophb

I realize all the abs stuff is off, was just saying thats why your light is on.

The speed sensor is down by the starter and should be separate of the abs. As you probably already know, you speed readout will be wack unless your overall combined ratio of your raptors tire dia and sprockets matches the MT.

Don't know much about power commander but I doubt it need speed sensor, Rpm signal obviously though, gear position maybe? (Flashing is better IMO but completely different topic, no reason to derail. 🙂)

Side note: I bet that thing is a totally wicked machine. 

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites
Raptor MT-07

Side question:
If I change the ECU should I also change the Lock & Key because of the immobiiser?
Or can I just change the Ecu and keep my lock & Key?
Big thanks to all of you for helping me BTW!!!

Share this post


Link to post
Share on other sites
geophb

Man stuff over there is all messed up!! JK

If you get an ecu without an immobilizer, just use ignition lock & keys you got because it won't care, could even use toggle switches/hot wire it.  And as u kno an immobilizer ecu needs matching keys or a reprogram.  But im willing to bet that all immobilizer ecu are abs equipped on the MT.

  • Like 1

Share this post


Link to post
Share on other sites

Create an account or sign in to comment

You need to be a member in order to leave a comment

Create an account

Sign up for a new account in our community. It's easy!

Register a new account

Sign in

Already have an account? Sign in here.

Sign In Now
Sign in to follow this  


×

Important Information

By using this site, you agree to our Terms of Use.